Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012 11:28

Τζακ ο Αντεροβγάλτης

Ο Τζακ ο αντεροβγάλτης έμεινε γνωστός ιστορικά για πολλούς λόγους. Δεν ήταν ο πρώτος κατα συρροή δολοφόνος, αλλά ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε σε μια "μητρόπολη" όπου ο γενικός πληθυσμός ήξερε γραφή και ο τύπος ήταν μια δύναμη που μπορούσε να φέρει την κοινωνική αλλαγή.

Ο Αντεροβγάλτης εμφανίστηκε επίσης όταν υπήρχε τεράστια πολιτική αναταραχή και τόσο οι φιλελεύθεροι και κοινωνικοί μεταρρυθμιστές, καθώς και οι Ιρλανδοί αντάρτες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τα εγκλήματα για τους δικούς τους σκοπούς. Κάθε μέρα οι δραστηριότητες του Αντεροβγάλτη ήταν καταγεγραμμένες σε εφημερίδες, όπως ήταν και τα αποτελέσματα των ερευνών και οι ενέργειες που έγιναν από την αστυνομία. Ακόμη και τα συναισθήματα των ανθρώπων που ζουν στο East End, και τα κύρια άρθρα που επιτέθηκαν στα διάφορα ιδρύματα της κοινωνίας εμφανίστηκε κάθε μέρα τόσο για τους κατοίκους του Λονδίνου και ολόκληρο τον κόσμο να διαβάσει. Ήταν η κάλυψη από τον τύπο που έκανε αυτή τη σειρά δολοφονιών ένα «νέο πράγμα», κάτι που ο κόσμος δεν είχαν γνωρίσει ποτέ πριν. Ο τύπος ήταν εν μέρει υπεύθυνος για τη δημιουργία πολλών μύθων που περιβάλλουν την Αντεροβγάλτη και κατέληξαν μετατρέποντας έναν θλιβερό δολοφόνος γυναικών σε "μπαμπούλα", ο οποίος έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο ρομαντικά στοιχεία στην ιστορία. Το υπόλοιπο μέρος της ευθύνης φέρει ο Αντεροβγάλτης. Μπορεί να ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος σεξουαλικού τύπου, κάτι αρκετά κοινό στη δεκαετία του 1990, αλλά ήταν επίσης αποφασισμένος να τρομοκρατήσει την πόλη και κάνει όλο τον κόσμο να τον παρατηρεί αφήνοντας τα φρικτά ακρωτηριασμένα θύματά του σε κοινή θέα. Τέλος, ο Αντεροβγάλτης δεν πιάστηκε ποτέ, και είναι τα μυστήρια γύρω από αυτό το δολοφόνο που προσδίδουν ρομαντισμό στην ιστορία και τη δημιουργία ενός πνευματικού παζλ που οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να λύσουν.

Το μικρό χρονικό του serial killer:

 • 3 Απριλίου 1888: μια τοπική συμμορία επιτίθεται στην Emma Smith, μια πόρνη, στη διασταύρωση των οδών Osborn Street και Brick Lane. Παρόλο που δεν ήταν θύμα του Τζακ, ήταν το πρώτο όνομα στο αρχείο των φόνων του Whitechapel που έπειτα θα συμπεριλάβει τους φόνους του Τζάκ του Αντεροβγάλτη.
 • 5 Απριλίου 1888: Η Emma Smith πεθαίνει απο τα τραύματα που υπέστη στην επίθεση.
 • 7 Ιουνίου 1888: Ο William Thicke καταθέτει στο δικαστήριο εναντίον ενός τοπικού ληστή, του George Neighbour. Αργότερα την ίδια χρονιά, ο Thicke θα παίξει σημαντικό ρόλο για το κυνήγι του Τζακ. Όμως, η καυάθεση του για το συμβάν είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος γιατι απεικονίζει την σκληρή πραγματικότητα της αστυνόμευσης της περιοχής που έλαβαν χώρα οι δολοφονίες.
 • 7 Αυγούστου 1888: Αλλη μία πόρνη με το όνομα Martha Turner μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο ξενοδοχείο George Yard Buildings.
 • 31 Αυγούστου 1888: Το σώμα της Mary Anne Nichols, που θεωρείται από τους περισσότερους ως το πρώτο θύμα του Τζακ του αντεροβγάλτη, βρίσκεται στις 3:40π.μ. στο Buck's Row Whitechapel
 • 1 εώς 3 Σεπτέμβρη. Η αστυνομία ξεκινάει τις ανακρίσεις στις πόρνες της συνοικίας. Μαθαίνουν για ένα πρόσωπο που οι ίδιες αποκαλούν με το ψευδώνυμο Leather Apron, ο οποίος τους αποσπούσε χρήματα επί 12 μήνες.
 • 5 Σεπτέμβρη. Η εφημερίδα "Star" παρουσιάζει ένα μικρό άρθρο για τον Leather Apron, το οποίο προκαλεί  τις πρώτες κουβέντες περί αντισημιτισμού στην περιοχή.
 • 8 Σεπτέμβρη 1888: Το δεύτερο θύμα του Τζακ, η Annie Chapman, βρίσκεται νεκρή στην πίσω αυλή του σπιτιού στην οδό 29 Hanbury Street.
 • 10 Σεπτέμβρη 1888 Ο George Lusk, συνοδευόμενος απο αρκετούς τοπικούς επιχειρηματίες, θεσπίζουν την "Mile End Vigilance Committee" η οποία ευελπιστεί στο να βοηθήσει την αστυνομία στις προσπάθειές τις να πιάσουν τον δολοφόνο.
 • 10 Σεπτέμβρη 1888 Ο John Pizer, τον οποίο ο Sergeant Thick θεωρεί ώς τον "Leather Apron," συλλαμβάνεται. Έχει όμως άλλοθι για τους 2 πρόσφατους φόνους και έτσι αφέθηκε ελεύθερος.
 • 27 Σεπτέμβρη 1888 Ένα γράμμα απευτυνόμενο στο..."Αγαπημένο μου Αφεντικό" καταφτάνει στο κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων. Είναι υπογεγραμμένα απο έναν Jack the Ripper, όνομα που θα μετατρέψει τον ανώνυμο αχρείο, σε θρύλο παγκοσμίου φήμης.
 • 30 Σεπτέμβρη 1888. Ο δολοφόνος διαπράττει 2 φόνους σε διάστημα μικρότερο της μιας (1) ώρας! Στη 1π.μ το πτώμα της Elizabeth Stride βρίσκεται στην οδό Berner Street. Έπειται στη 1:45π.μ. το πτώμα της Catherine Eddowes ανακαλύπτεται στην πλατεία Mitre Square της πόλης του Λονδίνου. Αυτό σημαίνει οτι μια ακόμα αστυνομική δύναμη, η αστυνομία πόλεως, εντάσσεται στις έρευνες για τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη.
 • 1 Οκτώβρη 1888. Η αστυνομία κοινοποιεί την προαναφερθείσα επιστολή του Τζακ.
 • 6 Οκτώβρη 1888. Το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων δέχεται ακόμα ένα γράμμα από τον Jack the Ripper. Η αστυνομία ζητάει απο το πρακτορείο να μην κοινοποιηθεί αυτό το γράμμα..
 • 16 Οκτώβρη 1888 Ο George Lusk παίρνει ένα γράμμα το οποίο έχει ως διεύθυνση αποστολέα: " ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ." Μέσα βρίσκει μισό ανθρώπινο νεφρό. Οι εικασίες του τύπου ήταν οτι ανήκε στην Catherine Eddowes.
 • 9 Νοέμβρη 1888. Η 25χρονη Mary Kelly βρίσκεται νεκρή στο Dorset Street Spitalfields. Πιστεύεται απο πολλούς, ώς το τελευταίο του θύμα.

 

Περισσότερες Πληροφορίες:

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Κατηγορία Εγκλήματος: Ανθρωποκτονία
 • Χώρα: Αγγλία
 • Ημερομηνία (Από - Εώς): Τετάρτη, 31 Αυγούστου 1988
 • Εξιχνιασμένο: Όχι
Διαβάστηκε 1775 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 15:48

Πολυμέσα

Μια βόλτα στο Λονδίνο του Jack the Ripper
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Anatoly Onoprienko : O Εξολοθρευτής Albert Fish »
blog comments powered by Disqus