Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 11:52

Η Γκου Καϊλάι γλιτώνει τη θανατική ποινή για τη δολοφονία του Νιλ Χέιγουντ.

Γκου Καϊλάι η γυναίκα-αράχνη, και το θύμα της Νιλ Χέιγουντ Γκου Καϊλάι η γυναίκα-αράχνη, και το θύμα της Νιλ Χέιγουντ

Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά ανεστάλη για δύο χρόνια. Η Γκου Καϊλάι έχει ελπίδες για αποφυλάκιση μετά από 10 χρόνια, αφού βρέθηκε ένοχη για τη δολοφονία του βρετανού συμβούλου επιχειρήσεων Νιλ Χέιγουντ.

Έξω από το δικαστήριο στην ανατολική πόλη του Χεφέι, εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Πεκίνο και μακριά από την πολιτική επιρροή, ένας δικηγόρος για την οικογένεια Χέιγουντ μίλησε εν συντομία λέγοντας ότι είναι σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Νιλ Χέιγουντ είχε μια στενή σχέση με την Γκου Καϊλάι , ήταν νονά του γιου του και του είχε ζητήσει να αφήσει την κινέζα γυναίκα του και τα δύο παιδιά και να μετακομίσουν στο Τσονγκκίνγκ, νοτιοδυτικά της Κίνας, για να ζήσει κοντά της.

Ο άντρας της Γκου, Bo Xilai, ήταν ο αρχηγός ισχυρού κόμματος του Τσονγκκίνγκ, που προοριζόταν για την κορυφή, αναμενόταν να πάρει μια θέση στο Standing Commitee του Politburo, ένα υπουργικό συμβούλιο 9 ατόμων που κυβερνάει πάνω από το 20% του κόσμου.

Το δικαστήριο άκουσε ότι παρέσυρε τον βρετανό οικογενειακό φίλο της σε ένα ξενοδοχείο, στο Τσονγκκίνγκ, τον περασμένο Νοέμβριο, και αφού μέθυσε, τον δηλητηρίασε με κυάνιο.

Ένας δικαστικός υπάλληλος υποστήριξε οτι η Γκου Καϊλάι υποφέρει από "ψυχικές διαταραχές".

Σε προσωπική δήλωση της στο δικαστήριο σήμερα, είπε: "Η υπόθεση αυτή είναι σαν μια τεράστια πέτρα πάνω μου που κουβαλάω για περισσότερο από μισό χρόνο. Τι εφιάλτης.".

Η Γκου σύζυγός του Bo Xilai, είναι τώρα υπό κράτηση Κόμματος, ο θάνατος του Neil Χέιγουντ προκάλεσε ένα σκάνδαλο το οποίο κατέστρεψε τις πιθανότητές του Bo Xilai για την αναμενόμενη προώθηση στην επιτροπή αποφάσεων της Κίνας.

Σε δήλωση της συζύγου του, ζητά συγγνώμη για την προκληθείσα ζημία: "...Υπέστη ψυχική κατάρρευση όταν έμαθα ότι ο γιος μου ήταν σε κίνδυνο .. η υπόθεση έχει δημιουργήσει μεγάλες απώλειες για το κόμμα και τη χώρα ..."

Βρετανοί διπλωμάτες παρευρέθησαν σήμερα στο δικαστήριο. Τον περασμένο Φεβρουάριο η βρετανική πρεσβεία στο Πεκίνο, μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών William Hague, ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να διερευνήσουν το θάνατο του Neil Χέιγουντ.

Στην αρχή η οικογένεια και το βρετανικό προξενείο στο Τσονγκκίνγκ αποδέχθηκαν την επίσημη έκθεση της αστυνομίας ότι είχε πεθάνει από "υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», παρ 'όλο οι φίλοι του Χέιγουντ δήλωσαν οτι δεν έπινε ποτέ πολύ.

Του επετράπη να αποτεφρωθεί χωρίς να γίνει αυτοψία.

Για την εξιχνίαση του εγκλήματος όλα ξεκίνησαν στις 6 Φεβρουαρίου φέτος, όπου διατυπώθηκαν σοβαρές αμφιβολίες, απο τον αρχηγό της αστυνομίας του Τσονγκκίνγκ. Πήγε στο προξενείο των ΗΠΑ στο Τσενγκντού, μια πόλη μερικές ώρες με το αυτοκίνητο από το Τσονγκκίνγκ. Εκεί είπε σε διπλωμάτες των ΗΠΑ τις υποψίες του για τον θάνατο του Βρετανού και τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.

Φίλοι του Νιλ Χέιγουντ πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα, και η μοίρα του Bo Xilai, κάποτε ισχυρού άντρα της Γκου Καϊλάι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από τους πολιτικούς ηγέτες της Κίνας.

Εχθροί του Bo που ήθελαν να αποτρέψουν την άνοδο στην κορυφή ενός χαρισματικού, φιλόδοξου Κόμματος με δεσμούς με τη Δύση, πρέπει να αισθάνονται ότι πήραν αυτό που ήθελαν.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Κατηγορία Εγκλήματος: Ανθρωποκτονία
  • Φύλλο Θύτη: Γυναίκα
  • Χώρα: Κίνα
  • Ημερομηνία (Από - Εώς): Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011
  • Εξιχνιασμένο: Ναι
Διαβάστηκε 1006 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 12:38

Πολυμέσα

blog comments powered by Disqus