Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012 10:01

Πυροβολισμοί και ένας νεκρός στις εκλογές του Quebec

Η αρχηγός Pauline Marois του νικητήριου κόμματος "Parti Quebecois" Η αρχηγός Pauline Marois του νικητήριου κόμματος "Parti Quebecois"

Ένοπλος άνδρας εισέβαλε, πυροβολώντας 2 άτομα και βάζοντας φωτιά, όσο η αρχηγός Pauline Marois του νικητήριου κόμματος "Parti Quebecois" (PQ) έβγαζε λόγο, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και έναν τραυματία

Οι ψηφοφόροι στη γαλλόφωνη επαρχία την Τρίτη ανέτρεψαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα εγκαθιστώντας το "Parti Quebecois" ως κυβέρνηση μειοψηφίας - στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και την Marois ως πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό του Κεμπέκ.

Περίπου τα μεσάνυχτα, δύο σωματοφύλακες διέκοψαν απότομα την ομιλία νίκης της Marois, φυγαδεύοντάς την στα παρασκήνια μετά από μια εκκωφαντική έκρηξη που ακούστηκε.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Μόντρεαλ, ένα άτομο πυροβολήθηκε θανάσιμα και ένας άλλος ήταν σε κρίσιμη κατάσταση αφότου ένας 50χρονος μπήκε από την πίσω πόρτα της αίθουσας συναυλιών του Μόντρεαλ και τους πυροβόλησε πριν να θέσει φωτιά στις εγκαταστάσεις.

Καθώς συνελήφθη, ο άνθρωπος, φορώντας μια κουκούλα (μπαλακλάβα) και ένα μπουρνούζι, φέρεται να επανέλαβε δύο φορές στα γαλλικά με μια αγγλική προφορά: "Οι Αγγλόφωνοι ξυπνούν," μια προφανή αναφορά στις φοιτητικές διαδηλώσεις (περί των διδάκτρων)  ενάντια στην κυβέρνηση που συνέβαλαν στις πρόωρες εκλογές.

Η Marois επέστρεψε στη σκηνή για να δώσει μια τελική ευχαριστώ στους υποστηρικτές της, πριν να τους ζητήσει να εκκενώσουν ήρεμα την αίθουσα συναυλιών.

Πριν από τη δραματική διακοπή, η Marois επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του κόμματός της ως προς την απόσχιση του Κεμπέκ από τον Καναδά. «Ως έθνος θέλουμε να πάρουμε αποφάσεις που μας αφορούν μόνοι μας», είπε. "Το μέλλον του Κεμπέκ είναι να γίνει μια κυρίαρχη χώρα."

Εκείνη τονίζοντας τη γαλλική γλώσσα ως ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον της επαρχίας, απευθύνθηκε στους αγγλόφωνους του Κεμπέκ στα αγγλικά, με την υπόσχεση να τους προστατεύσουν και να σφυρηλατήσουν ένα κοινό μέλλον μαζί, καθώς και με τα πρώτα έθνη.

Οι πρόωρες εκλογές κλήθηκαν μετά από κινητοποιήσεις των φοιτητών για την αύξηση διδάκτρων και την καταστολή της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων κατά των διαδηλωτών φοιτητών, που προκάλεσε αναταραχή σε όλη την επαρχία.

H Marois έχει υποσχεθεί το πάγωμα διδάκτρων μέχρι να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής για την χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει δεσμευθεί να καταργήσει το Bill 78, και θέλει να ξεκινήσει ένα τρίτο δημοψήφισμα για την κυριαρχία του Κεμπέκ.

Περισσότερο αμφιλεγόμενες, ήταν οι προτάσεις της που πρότεινε ως εκκοσμίκευση την απαγόρευση στους δημοσίους υπαλλήλους από το να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, όπως το εβραϊκό yarmulke και τη μουσουλμανική μαντίλα.

Ο Shadak Islam, ένας τεχνικός ο οποίος μετακόμισε στο Κεμπέκ από το Μπαγκλαντές με τη σύζυγό του πριν από οκτώ χρόνια, δήλωσε ότι ήταν η πολιτική του "Parti Quebecois" για τη θρησκεία που τον έκανε να ψηφίσει τους Φιλελεύθερους. «Η μαντίλα δεν είναι ένα σύμβολο, είναι ένα καθήκον προς την θρησκεία μου», είπε.

Ο φόβος του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι αγγλόφωνοι και οι μετανάστες στην επαρχία επέλεξαν Φιλελεύθερο κόμμα Charest ή ψήφισαν Συνασπισμό Avenir Κεμπέκ (CAQ), το εννέα μηνών κόμμα του πρώην μέλους του PQ, Φρανσουά Legault, ο οποίος ήρθε τρίτος με 19 έδρες. Ο Legault προτείνει την ενίσχυση των νόμων που προστατεύουν τη γαλλική γλώσσα, υποστηρίζει μια πιο μετριοπαθή άνοδο στα δίδακτρα των φοιτητών, ενώ υπόσχεται μιας δεκαετίας μορατόριουμ για οποιοδήποτε δημοψήφισμα κυριαρχίας του Κεμπέκ.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Κατηγορία Εγκλήματος: Ανθρωποκτονία, Τρομοκρατία, Πολιτικό Έγκλημα
  • Φύλλο Θύτη: Άνδρας
  • Χώρα: Καναδάς
  • Ημερομηνία (Από - Εώς): Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012
  • Εξιχνιασμένο: Ναι
Διαβάστηκε 829 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012 10:40

Πολυμέσα

Η ομιλία της Marois τη στιγμή του χτυπήματος
blog comments powered by Disqus