Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 13:04

10 Συμβουλές για ασφαλείς αγορές μέσω διαδικτύου

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ας το δούμε ξεκάθαρα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για κάποιον να ψωνίσει στο διαδίκτυο. Προσφορές, αμέτρητη ποικιλία σε είδη, ασφαλείς αγορές, γρήγορα ψώνια! Τα ψώνια ποτέ δεν ήταν πιο έυκολη και άνετη υπόθεση για τους καταναλωτές.

Τι γίνεται όμως με τις απάτες? Ύστερα απο μελέτες φαίνεται ότι η χρήση των phishing επιθέσεων (όπου οι ληστές προσπαθούν να βάλουν τον πελάτη να υπογραψει με τα στοιχεία του και ακόμα και να δώσει τα στοιχεία της πιστωτικής του, καθώς υποκρίνονται ότι είναι ένα κανονικό website ή τράπεζα) είχε μειωθεί περίπου 8% το 2011. Πολύ καλά νέα αλλά η ίδια μελέτη αναφέρει ότι οι ιστότοποι με malware (βλαβερός κώδικας που στοχεύει στην υποκλοπή στοιχείων και προσωπικών δεδομένων) αυξήθηκε κατα 89%! (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση:IID's Third Quarter eCrime Report for 2011.

Παρόλο που αυτά τα στατιστικά φαίνονται ανυσηχητικά, δεν θα πρέπει να μας αποτρέπουν από το να κάνουμε τις αγορές μας Online. Απλά χρειαζόμαστε πρακτικές συμβουλές και λογική σκέψη, που ακολουθούν παρακάτω:

1. Χρησιμοποιήστε γνωστές ιστοσελίδες

Ξεκινήστε με ένα αξιόπιστο δικτυακό τόπο και όχι απλά ψάχνοντας για αγορά μέσω μηχανή αναζήτησης. Αν γνωρίζετε την ιστοσελίδα, οι πιθανότητες του να πρόκειται για απάτη είναι ελάχιστες. Γνωρίζουμε όλοι φερ'ειπείν το Amazon.com. Επίσης, πολλά μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν και ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο μπορούμε να κάνουμε αγορές. Προσοχή στα ορθογραφικά λάθη ή σε ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν διαφορετικό top-level domain (η σελίδα τελειώνει σε .net αντί του .com, για παράδειγμα).

2. Ψάξτε τι είδους ασφάλεια προσφέρει η σελίδα

Δεν πρέπει να αγοράζουμε τίποτα με χρήση πιστωτικής κάρτας από μια τοποθεσία που δεν έχει SSL κρυπτογράφηση (Secure Sockets Layer) !. Γνωρίζουμε αν η περιοχή έχει SSL, εάν η διεύθυνση URL για την ιστοσελίδα ξεκινάει με HTTPS:// (και όχι μόνο με HTTP://). Μια εικόνα με ένα κλειδωμένο λουκέτο θα εμφανιστεί, συνήθως στη γραμμή κατάστασης στον browser σας κάτω, ή δίπλα στη διεύθυνση URL στη γραμμή διευθύνσεων (πάνω μέρος). Εξαρτάται από το πρόγραμμα περιήγησής σας, αλλά ο πιό εύκολος τρόπος να διαπιστώσουμε είναι απλά να δούμε το εικονίδιο.

Επίσης, δεν δίνουμε ΠΟΤΕ στοιχεία πιστωτικής μέσω e-mail σε κανένα.

3. Όσο λιγότερα στοιχεία, τόσο το καλύτερο

Κανένα ηλεκτρονικό κατάστημα δεν χρειάζεται την ημερομηνία των γενεθλίων μας ή κάποιον άλλο αριθμό, για να γίνουν οι συναλλαγές. Ωστόσο, αν πέσουν στα χέρια κακοποιών θα μπορούν να κάνουν αρκετή ζημιά σε συνδυασμό με τον αριθμό της πιστωτικής σας. Όσο περισσότερα γνωρίζουν, τόσο πιό έυκολο είναι να γίνει η κλοπή. Άρα, προσπαθούμε να δίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες.

4. Συχνός έλεγχος λογαριασμού της κάρτας (balance)

Μην περιμένετε τον λογαριασμό της κάρτας στο τέλος του μήνα. Ακόμα και σε περίοδο διακοπών ελέγχετε ηλεκτρονικά την πιστωτική/χρεωστική σας κάρτα για οποιαδήποτε κίνηση. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι χρεώσεις είναι σωστές και θεμιτές, ακόμα και άν δείχνουν να πηγαίνουν σε site όπως το PayPal.

Εάν δείτε οτιδήποτε παράξενο, τηλεφωνήστε για την άμεση διευθέτηση του θέματος. Σε περίπτωση που η κάρτα είναι πιστωτική, πληρώστε το λογαριασμό εφόσον γνωρίζεται ότι οι χρεώσεις είναι οι σωστές. Έχετε χρονικό περιθώριο 30 ημερών για να ενημερώσετε/ειδοποιήσετε την τράπεζα ή τον εκδότη της πιστωτικής, ότι υπάρχει πρόβλημα. Πέραν αυτού του χρονικού ορίου, μπορεί να είστε εσείς υπεύθυνος/-η για τις χρεώσεις.

5. "Εμβολιάστε" τον υπολογιστή σας

Οι απατεώνες δεν κάθονται στην αναμονή για να τους δώσετε τα στοιχεία σας... Προστατέψτε τον υπολογιστή σας από κακόβουλο λογισμικό με τακτικές ενημερώσεις στο anti-virus πρόγραμμα σας. Επίσης θωρακίστε το PC σας με ένα αξιόλογο πρόγραμμα firewall.

6. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Ακούμε συνεχώς την συμβουλή για χρήση δύσκολων κωδικών πρόσβασης, αλλά τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό, στις online τραπεζικές συναλλαγές και αγορές.

Πρακτικά χρειαζόμαστε κωδικούς που:

  • Να είναι ίσοι ή μεγαλύτεροι απο 8 χαρακτήρες (γράμματα ΚΑΙ αριθμούς)
  • Να περιέχει σύμβολα όπως: !$%&*
  • Να μην θυμίζει κάτι γνωστό σε μάς ή αν είναι κάποια λέξη, αντικαταστήστε μερικά γράμματα με αριθμούς.
  • Εάν η ιστοσελίδα στην οποία δημιουργούμε τον κωδικό μας το επιτρέπει, βάζουμε και κεφαλαία και μικρά γράμματα.

Πχ: η λέξη Internet θα μπορούσε να γίνει %1Nt3Rn3T$ χρησιμοποιώντας τους παραπάνω κανόνες, δημιουργώντας κωδικό με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ασφαλείας.

7. Αποφύγετε την χρήση δημόσιων υπολογιστών για αγορές (Internet Cafe)

Εάν για κάποιο λόγο παρόλα αυτά χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε δημόσιο υπολογιστή, θυμηθείτε να κάνετε log out (αποσύνδεση) κάθε φορά! Ακόμα και εάν απλά τσεκάρατε το email σας.

Τι γίνεται όμως αν χρησιμοποιούσατε το δικό σας laptop, όσο ήσασταν καθ'οδόν; Σε δημόσιους χώρους (όπως σε μια καφετέρια) είναι αρκετά εύκολο κάποιος να δεί στοιχεία της κάρτας σας καθώς τα εισάγετε σε ένα website. Αν και πάλι είναι ανάγκη προσπαθήστε να σιγουρευτείτε ότι δεν σας βλέπει κανείς και καθήστε σε γωνιακό σημείο στο καφέ.

8. Wi-Fi

Εάν αποφασίσετε να βγείτε έξω και να ψωνίσετε μέσω του laptop σας, θα χρειαστείτε μια ασύρματη σύνδεση Wi-Fi. Χρησιμοποιήστε το μόνο εάν έχετε πρόσβαση στο Net μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN).

Επίσης μήν χρησιμοποιείτε άγνωστα προς εσάς hotspots. Συνδεθείτε μόνο σε γνωστά δίκτυα ακόμα και αν είναι δωρεάν, όπως αυτά που προσφέρονται σε αλυσίδες καταστημάτων, καφετέριες, εστιατόρια, και βιβλιοθηκες.

9. Δωροκάρτες

Οι δωροκάρτες είναι το πιό περιζήτητο δώρο συνεχώς. Συνεχίστε να αγοράζετε Gift cards από την ίδια πηγή, διότι απατεώνες πουλάνε κάρτες με ελάχιστες εώς καθόλου μονάδες σε site όπως το eBay.

10. Διαφημίσεις

Θα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές διαφημίσεις πως μοιράζονται δωρεάν iPad (ένα πολυπόθητο gadget) ή ακόμα και δωρεάν διακοπές. Πολλές από αυτές τις "προσφορές" θα τις δείτε μέσω των social media. Προσοχή ακόμα και στους φίλους σας, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαβιβάσουν αθώα κάτι τέτοιο. Να είστε πολύ επιφυλακτικοί ακόμα και αν λάβετε ένα μήνυμα από φίλο που ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα ληστείας, ειδικά ένα φίλο στο εξωτερικό που ψάχνει για χρήματα για τραπεζικό έμβασμα, εκτός και άν μπορείτε να το διασταυρώσετε. Το να είστε επιφυλακτικοί είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

Διαβάστηκε 1762 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 15:33

Πολυμέσα

blog comments powered by Disqus